Kuchnia

Nowe

Kremowa zupa czosnkowa
Składniki
2 średniej wielkości cebule
1,5 dużej główki czosnku (najlepiej polskiego)
6 małych ziemniaczków (u mnie młode)
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
800ml bulionu (z Domowych kostek)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kuminu
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżki kurkumy
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki suszonej papryki
sól i szczypta świeżo startego pieprzu
niewielka ilość oleju do smażenia cebuli
Grzanki, pietruszka do podania
Wykonanie
Cebulę drobno kroję w piórka, czosnek w plasterki a ziemniaki w małą kostkę.
Do garnka wlewam niewielką ilość oleju. Dodaję cebulę i smażę aż zacznie się szklić. Dodaję czosnek i przyprawy (poza liściem laurowym) i mieszam na małym ogniu przez 1-2min. Dodaję bulion, liść laurowy i ziemniaki. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20 min. Po tym czasie wyjmuję liść i blenduję na gładką masę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation