Kuchnia

Nowe

Expressowe raffaello

Forma 16x25 cm:

750 ml mleka,
ok. 270 g twardych herbatników,
200 g masła,
3 żółtka,
1 szklanka cukru (można dać mniej),
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
4 płaskie łyżki mąki pszennej
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
170 g wiórków kokosowych (150 g do masy, 20 g do posypania),
1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaśnego

Formę wykładamy warstwą herbatników i smarujemy dżemem.

500 ml mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i bardzo dokładnie mieszamy - najlepiej użyć do tego miksera. Do gotującego się mleka dodajemy masę żółtkową. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając.Dodajemy 150 g wiórków kokosowych.

Do gorącego budyniu wrzucamy masło i mieszamy aż masło się rozpuści. Gorącą masę wykładamy na warstwę herbatników posmarowanych dżemem. Na to znów herbatniki, dżem, masa, herbatniki, dżem, masa, herbatniki, dżem, masa. Posypujemy pozostałymi wiórkami. Studzimy, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation