Kuchnia

kuchnia

Bajgle z pastą z papryki
papryka czerwona i zielona oraz sok pomarańczowy

Pasta z papryki i suszonych pomidorów

Składniki na 6 porcji:
1 czerwona papryka
8 suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 listki bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka płatków z papryki

Paprykę włóż do rozgrzanego piekarnika. Wyjmij, kiedy skórka zacznie się zwijać. Następnie włóż paprykę do foliowej torebki . Po 15 minutach wyjmij paprykę, zdejmij z niej skórkę i pokrój w paski. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania gładkiej masy.


Bajgle

Składniki na 12 porcji:

Ciasto na 12 sztuk:
100 g mąki pszennej
75 ml mleka
1 jajko
¼ torebki drożdży w proszku
1 łyżki oliwy
½ łyżeczka soli
Szczypta cukru
1 łyżki masła do posmarowania formy

Mleko podgrzej i lekko ubij z jajkiem oraz oliwą. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, wlej mleko z dodatkami, wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 12 krążków o średnicy 5 cm. Pośrodku każdego zrób dziurkę. Wszystkie krążki ułóż na blasze wysmarowanej masłem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temperaturze 175°C. Ostudź. Przekrój na dwa krążki i posmaruj pastą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation