Kuchnia

kuchnia

Bajgle z humusem
paseczki swiezego ogórka
herbata owocowa

Bajgle

Składniki na 12 porcji:
100 g mąki pszennej
75 ml mleka
1 jajko
¼ torebki drożdży w proszku
1 łyżki oliwy
½ łyżeczka soli
Szczypta cukru
1 łyżki masła do posmarowania formy

Mleko podgrzej i lekko ubij z jajkiem oraz oliwą. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, wlej mleko z dodatkami, wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 12 krążków o średnicy 5 cm. Pośrodku każdego zrób dziurkę. Wszystkie krążki ułóż na blasze wysmarowanej masłem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temperaturze 175°C. Ostudź. Przekrój na dwa krążki i posmaruj pastą.


Humus
Składniki na 8 porcji:
Puszka cieciorki (grochu włoskiego)
Łyżka pasty sezamowej tahini (w sklepach ze zdrową żywnością)
Ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sok z ½ cytryny

Cieciorkę osącz na sicie, zachowując zalewę w osobnym naczyniu. Wrzuć do malaksera: groch, obrany ząbek czosnku, łyżkę pasty sezamowej, oliwę i sok z ½ cytryny. Miksuj do uzyskania gładkiej pasty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation