Kuchnia

tort

Lambada - pamiętacie ten przebój Kaomy sprzed lat? Gorące rytmy, charakterystyczny układ taneczny, spódnice lambadówki i pierwsze stringi widziane w teledysku.

Nie wiem, gdzie szukać analogii z tym ciastem, ale zawsze intrygują mnie przepisy na potrawy o oryginalnych nazwach, i w związku z jedną, i drugą Lambadą mam miłe wspomnienia. Przepis od znajomego.



Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 30x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 - 30 minut w 180 st. C. Wystudzić.



Składniki na masę pomarańczową:

- 4 szklanki soku pomarańczowego

- 3 budynie waniliowe

- 1 szklanka cukru

1/2 szklanki soku pomarańczowego nasączyć biszkopt. W kolejnej 1/2 szklanki soku rozprowadzić proszek budyniowy. Pozostałe 3 szklanki soku pomarańczowego zagotować z cukrem, na gotujące wlać budynie, pogotować stale mieszając do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą ( nie gorącą ) masę wyłożyć na biszkopt.

Na masie ułożyć herbatniki.



Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki ( 30 - 36% )

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny



Dodatkowo:

- herbatniki

- starta czekolada do posypania



Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki, wyrównać, posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation