Kuchnia

tort

aby przygotować tiramisu potrzebujemy następujących składników:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 filiżanka bardzo mocnej kawy
- 3 łyżki kakao, najlepiej gorzkie
- 1 kieliszek koniaku
- 150 g ser mascarpone
- 150 g bitej śmietany
- 4-5 łyżek cukru
- 2 żółtka
- do smaku można dodać kieliszek likieru migdałowego lub amaretto
- gotowy deser można posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi

przygotowanie całego deseru, tak aby był gotowy do zjedzenia trwa około 4-5 godzin. w pierwszym etapie moczymy biszkopty w kawie. do tego najlepiej przygotować głębsze naczynie, aby ułatwić sobie pracę. po namoczeniu biszkopty należy ułożyć w foremce jedno koło drugiego, tak aby były obłożone boki i spód foremki. kiedy biszkopty mamy już przygotowane możemy rozpocząć drugi etap. musimy zmiksować żółtka, cukier, koniak, ewentualnie likier lub amaretto. do zmiksowanej masy dodajemy serek i bitą śmietanę. taką mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej biszkoptami i posypujemy czekoladą, wiórkami kokosowymi lub czymś, co nam jeszcze bardziej smakuje. gotową masę wkładamy do lodówki na około 4 godziny, cierpliwie czekamy, a później to już sama słodycz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation