Kuchnia

Kuchnia

Kurczak Tandoori

Składniki Na Wstępną Marynatę:

2/3 czubatej łyżeczki soli
2/3 czubatej łyżeczki chilli w proszku
1-1,5 łyżki soku z cytryny





Składniki Na Marynatę Jogurtową:

4 łyżki czubate jogurtu naturalnego
2/3 czubatej łyżeczki kolendry w proszku
2/3 czubatej łyżeczki kuminu
2/3 czubatej łyżeczki garam masala
2 cm startego świeżego imbiru lub 1,5 czubatej łyżeczki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2/3 pełnej łyżeczki pieprzu
2/3 czubatej łyżeczki kurkumy
niecała łyżeczka barwnika w płynie (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju




Składniki Dodatkowe (opcjonalnie):

chlebki Naan
ugotowany ryż z dodatkiem curry (ilość ustalana indywidualnie)
2 średnie cebule



Przygotowanie Kurczaka:

Kurczaka obrać ze skóry i ze zbędnego tłuszczu.
Naciąć z każdej strony w 3-5 miejscach nożem (każde nacięcie ok. 5 cm, w zależności od wielkości nóg kurczaka).




Przygotowanie Wstępnej Marynaty:

Składniki na marynatę wymieszać ze sobą, aby powstała rzadsza masa.
Masę wetrzeć w pierwszej kolejności w nacięcia każdej nogi kurczaka, a pozostałą marynatę na niezamarynowane części nóg.
Odstawić do lodówki na czas przygotowywania jogurtowej marynaty.







Przygotowanie Jogurtowej Marynaty:

Włączyć piekarnik do 200*C.
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą na jednolity kolor.
Wysmarować nią z każdej strony nogi kurczaka.
Ułożyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym/naczyniu ceramicznym przeznaczonym do piekarnika, a pozostałość marynaty wyłożyć na każdą nogę kurczaka.
Z wierzchu polać nogi olejem.
Kurczaka można natychmiast przygotować do upieczenia lub odłożyć na 2-4 godz. pod przykryciem, aby się nie wysuszył do lodówki (wtedy nie należy wykładać kurczaka do formy, w której będzie się piekł, gdyż potem naczynie szklane lub ceramiczne może przeżyć szok termiczny i pęknie w trakcie pieczenia) , co zapewni mu wyrazisty smak, ponieważ mięso "przejdzie" marynatą.



Przygotowanie Końcowe:

Włożyć kurczaka do piekarnika.
Piec bez przykrycia ok. 40 min., aby kurczak był w środku miękki.
Rozgrzać grill/patelnię grillową.
Usmażyć z obu stron wyciągnięte prosto z piekarnika nogi z kurczaka.
Zaraz potem dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć/dusić równomiernie z kurczakiem.
Podawać na ciepło wraz z cebulą i wybranymi składnikami dodatkowymi.
Sos powstały z pieczonego kurczaka można również wykorzystać jako polanie kurczaka lub ryżu po wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation