Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pomidory faszerowane pieczarkami i ryżem

Składniki: 6-8 pomidorów, 1 torebka ryżu, 250 g pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, 1 ząbek czosnku, olej, cukier.
Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym oleju cebulę , dodając pieczarki. Wymieszać wszystkie składniki doprawiając ziołami, pieprzem i solą. Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć łyżeczką miąższ. Do każdego pomidora wsypać szczyptę cukru. Gotową masą napełniać wydrążone pomidory. Brytfannę wysmarować tłuszczem i nakładać gotowe pomidory. Podczas pieczenia podlać lekko wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 15 min., później zmniejszyć temp. do 180oC i piec 5 min. Z miąższu można zrobić szybki sos. Należy gotować aż nadmiar wody wyparuje. Dodać sól, pieprz, cukier i bazylię. Gotowym sosem można polać upieczone pomidory.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation