Kuchnia

nafaszerowane

Pieczarki faszerowane serem, masłem i pietruszką wg. Julii Child

PIECZARKI FASZEROWANE

Pieczarki faszerowane przepis czyli jak zrobić pyszne, delikatne faszerowane pieczarki. Możecie dodawać ulubionych składników i dowolnie modyfikować przepis. Moją ulubioną wersją jest prosta wersja z pietruszką, masłem, cebulą i serem według Julii Child.

Pieczarki faszerowane składniki:

400 gramów dużych pieczarek

100 ml kwaśnej śmietany

duża cebula

pęczek natki pietruszki

pęczek drobnego szczypiorku

łyżka mąki

pół kostki masła

sól, pieprz

ser mozarella

opcjonalne dodatki: pokrojony w kostkę i podsmażony boczek, ser pleśniowy, pomidory suszone, oliwki

Pieczarki faszerowane przepis:

Masło roztapiamy w misce w mikrofali lub w małym garnku na bardzo małym ogniu.

Myjemy dokładnie i osuszamy pieczarki. Pozbywamy się nóżek pieczarek delikatnie je wykręcając z kapelusza. Każdą z pieczarek smarujemy odrobiną roztopionego masła i odstawiamy do naczynia żaroodpornego kapeluszem do dołu tworząc małe pieczarkowe miseczki.

Na pozostałym maśle smażymy pokrojoną cebulę pokrojoną w kostkę, aż cebula zeszkli się i zmięknie. Dodajemy łyżkę mąki i chwilę smażymy, a następnie dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną zieleniną. Dusimy chwilę całość do połączenia się składników farszu.

Do każdej z pieczarek opcjonalnie dodajemy odrobinę dodatków można dodać do każdej z pieczarek inne dodatki – tworząc niespodzianki – do jednej dodajcie sporo chilli i obserwujcie gości). Następnie dodajemy po łyżce farszu i przykrywamy każdą pieczarkę kawałkiem sera mozarella.

Zapiekamy całość w naczyniu żaroodpornym w rozgrzanym do 180 stopni piekarniuku przez około 10-15 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation