Design

Design

BAKŁAŻAN FASZEROWANY MIĘSEM

Składniki:
- 5 bakłażanów,
- 2 szklanki gotowanego ryżu,
- 400 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 3 pomidory,
- 2 jajka,
- natka pietruszki,
- 250 ml śmietany,
- sól,
- pieprz,
- 5 łyżek oleju,
- szklanka wody,
- 10 łyżek śmietany 32%.

Przygotowanie:
Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy na równe połówki. Wycinamy miąższ i przekładamy do osobnego naczynia. Wnętrze bakłażanów solimy i odstawiamy na około godzinę czasu, by bakłażan puścił gorzkawy sok. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i smażymy na oleju na złoty kolor. W osobnym naczyniu mieszamy cebulkę, mięso mielone, ugotowany ryż, sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość dobrze mieszamy. Bakłażany dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 5 łyżek oleju oraz szklankę wody, po czym układamy w nim bakłażany nadziewane z farszem. Na wierzch kładziemy pokrojone plastry pomidora. Do nagrzanego na 180ºC wstawiamy na 40 minut bakłażana. Około 10 minut przed końcem pieczenia zalewamy bakłażany śmietaną, a przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation