Design

Design

Tort z musem z białej i mlecznej czekolady
Składniki:
Spód:

• 100 g masła
• 100 g (1/2 szklanki) cukru
• 2 łyżki kawy zbożowej lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 50 g ciemnej gorzkiej czekolady
• 2 jajka, oddzielnie żółtka od białek
• 100 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• sok z 1/2 cytryny do nasączenia
oraz:
• 2 gruszki z syropu pokrojone w kostkę (gotowe z puszki lub własne) + 7 łyżek syropu z gruszek
• do dekoracji - wiórki z białej i mlecznej czekolady

Mus z mlecznej czekolady:
• 100 g masła
• 100 g połamanej na kostki pełnej mlecznej czekolady (lub pół na pół mlecznej i deserowej lub gorzkiej)
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 3 duże jajka
• 1 łyżka kakao
• 100 g (1/2 szklanki) cukru
• do rozpuszczenia żelatyny: 40 ml wody i 40 ml brandy (brandy można zastąpić wodą lub likierem czekoladowym, kawowym)

Mus z białej czekolady:
• 100 g masła
• 100 g połamanej na kostki białej czekolady
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 3 duże jajka
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 100 g (1/2 szklanki) cukru
• do rozpuszczenia żelatyny: 40 ml wody i 40 ml likieru pomarańczowego (można zastąpić sokiem pomarańczowym)

Spód:
Przygotować wysoką na minimum 8 cm formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm lub standardowej wysokości tortownicę o średnicy 27 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając. Dodać cukier oraz kawę i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszając roztopić. Dodać 7 łyżek syropu z gruszek. Masę ostudzić . Odłożyć 1/4 szklanki masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać, odstawić.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy i piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Skropić sokiem z cytryny.
Do odłożonej masy na polewę dodać powidła śliwkowe i wymieszać. Rozprowadzić po ostudzonym cieście.
Mus z mlecznej czekolady:
W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło razem z połamaną na kosteczki czekoladą. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić.
Wymieszać żółtka z kakao, dodać do ostudzonej, ale ciepłej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Rozpuścić żelatynę podgrzewając ją w rondelku z dodatkiem wody i brandy (wody lub likieru). Ostudzić.
Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz ostudzoną żelatyną (można mikserem na minimalnych obrotach). Połowę masę wyłożyć na ostudzony spód, rozłożyć pokrojone w kosteczkę gruszki, przykryć resztą musu i wstawić do lodówki na około 1-2 godziny aż masa zastygnie.
Mus z białej czekolady:
W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło razem z połamaną na kosteczki czekoladą (masa może się rozwarstwiać). Ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić.
Do ostudzonej, ale lekko ciepłej czekolady dodać żółtka, skórkę z pomarańczy i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Rozpuścić żelatynę podgrzewając ją w rondelku z dodatkiem wody i likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy. Ostudzić. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz ostudzoną żelatyną (można mikserem na minimalnych obrotach).
Masę wylać na zastygniętą warstwę musu czekoladowego. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin lub na całą noc.
Udekorować wiórkami z mlecznej i białej czekolady. Kroić gorącym nożem podgrzanym we wrzątku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation