Kuchnia

kuchnia

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem, czosnkiem i fetą
Przepis na porcję dla 2-3 osób, 22 spore pierogi


Tabela pokazuje średnią wartość energetyczną 1 pieroga, mój tato zjadł 15, a mama 7, więc ciężko określić mi "porcję" :-)

Na ciasto:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
180 ml bardzo cieplej wody
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka oliwy
Na wypełnienie
500 g mrożonego szpinaku
5 dużych ząbków czosnku
30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
80 g chudego, mielonego twarogu
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu




Rozpoczynamy od przygotowania farszu.
Rozmrażamy szpinak i bardzo dokładnie odciskamy go z wody (najlepiej porcje brać w dłonie i mocno ściskać do uzyskania względnie suchych, zbitych kulek).
Do szpinaku dodajemy przyprawy, twaróg oraz wciskamy czosnek.
Całość mieszamy dokładnie, a na końcu dodajemy pokruszony ser feta.

Gdy nadzienie jest już gotowe, możemy przejść do zagniatania ciasta.
Na stolnicę wysypujemy pełnoziarnistą mąkę i tymianek, stopniowo dodajemy
bardzo ciepłą wodę a na końcu odrobinę oliwy i zagniatamy ciasto, powinny być raczej luźne.

Przed rozwałkowaniem stolnicę należy porządnie podsypać mąką - można użyć oczywiście
zwykłej mąki pszennej.
Ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm placek i sporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcje szpinakowego nadzienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation