Kuchnia

ŚLEDZIK

Śledzie z suszonymi grzybami i orzechami- pyszne!
http://www.smakowekubki.com/

Komentarze

Dominika Panek 11 lat temu
1/2 kg matiasów w oleju (grube filety)
3 dkg grzybów suszonych ( najlepiej prawdziwki kapelusze)
2 średnie cebule
garść orzechów włoskich w ćwiartkach
oliwa z oliwek około 1 szklanki
1 łyżka rodzynków
sól, pieprz
1 łyżka ciemnego sosu sojowego ( bywa sojowy grzybowy)

Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić w cieniutki makaron. Cebulę pokroić w kostkę niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem.Wystudzić.
Śledzie pokroić w trójkąty i układać warstwami w słoiku , śledzie, potem warstwa grzybowa , aż do wyczerpania składników, na wierzchu grzyby, zalać pozostałą oliwą i odstawić na dwa , trzy dni.
No i cóż mam dodać, naprawdę nic, wystarczy spojrzeć i już macie na nie ochotę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation