Kuchnia

CZAS NA KAWĘ i CZEKOLADĘ

Trzeba pamiętać, żeby mleko wlewać bardzo powoli przez niewielki otwór w dzbanuszku, tak by utworzyły się dwie warstwy. Mleko musi być dobrze spienione. Wierzch kawy można udekorować na różne sposoby - wiórki czkoladowe, cynamon :)


Składniki

180 ml mleka tłustego
70 ml kawy mocnej najlepiej espresso, moze być mocna rozpuszczalna, zbożowa..
cukier jeśli ktoś słodzi

Elegancka kawa:) Bez użycia ekspresu,
Etapy przygotowania

Podgrzać mleko w karnuszku razem z cukrem- nie doprowadzać do wrzenia, mikserem na najwiekszych obrotach miksować mleko do uzyskania pianki na powierzchni.

W międzyczasie zaparzyć kawe.

Wlać mleko (pianke zostawić) do szklanki do ok 3/4 jej wysokości, następnie wolnym strumyczkiem po ściance najllepiej z naczyna z dziubkiem wlać kawe do mleka,. Ładnie się rozwarstwi:) przełożyć łyżką pianke na wierzch, posypać- cynamonem, czekoladą tartą...Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation