Kuchnia

Przetwory dzemory

Ogórki w zalewie musztardowej - składniki:
- 3 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 3/4 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek ostrej musztardy
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz mielony
- pieprz cały

Ogórki w zalewie musztardowej - sposób przygotowania:
Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Następnie pokroić je w średniej szerokości paski. Słoiki wyparzyć. W każdym słoiku ułożyć 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu oraz wsypać łyżeczkę pieprzu mielonego. Następnie ułożyć ogórki. Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, cukrem i solą, dodać musztardę, dokładnie wymieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoiczkach. Ogórki w zalewie musztardowej pasteryzować 10 minut. Następnie ustawić dnem do góry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation