Kuchnia

potrawy

Carbonara z makaronem penne

Składniki:

50 dag makaronu penne
35 dag sera typu lazur
25 dag boczku wędzonego
250 ml śmietany 30%
pęk natki pietruszki
2 ząbki czosnku
szczypta tymianku
szczypta soli
odrobina pieprzu

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Z boczku odkroić twardą skórę, zaczepić ją na druciku, powiesić za oknem, dla sikorek. Wędzony boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i wytopić. Do boczku dorzucić drobno skrojony czosnek ze szczyptą tymianku. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, włożyć do garnka, zalać kremówką, podgrzewać na małym płomieniu, nieustannie mieszając. Połączyć w gładki sos, nie gotować, bo grozi zwarzeniem. Makaron zahartować, zjednoczyć z boczkiem, odrobinę podgrzać. Zalać gorącym sosem śmietanowo- serowym, wymieszać, posypać skrojoną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation