Kuchnia

potrawy

Aromatyczny kurczak w ziołowym cieście

Składniki:

2 spore piersi z kurczaka


1 płaska łyżeczka soli


½ łyżeczki ostrej papryki


½ łżeczki suszonego tymianku


1 łyżka soku z cytryny


2 łyżki siekanej pietruszki


2 łyżki siekanego szczypiorku


1 szklanka mąki


1 jajko


¾ szklanki wody


½ łyżeczki sody


olej do smażenia


Sos:

4 - 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany


szczypta soli


1 łyżka posiekanej natki


2 łyżki posiekanego szczypiorku


Piersi z kurczaka pokroić w plasterki. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.

Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Ciasto musi być gęste, aby obkleiło piersi. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.

Wszystkie składniki na sos mieszamy i podajemy do gorącego kurczaka. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation