Kuchnia

Amciu amciu

Lawendowe czekoladki

Składniki (na ok. 20 sztuk):

200 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)

150 ml śmietanki 30-36 proc.

12 sztuk świeżych lub 18 suszonych kwiatów lawendy

1 łyżka masła

25 g cukru pudru



czekolada w płatkach biała i ciemna do obtoczenia



Przygotowanie:

W rondlu o grubym dnie zagotuj śmietanę z lawendą, zdejmij z ognia i odstaw na 45 minut, żeby aromat lawendy przeszedł do śmietany, a następnie ponownie zagotuj, odcedź i odstaw płyn do wystygnięcia.

W kąpieli wodnej roztop połamaną na cząstki czekoladę, dodaj masło, cukier puder i śmietanę, dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Przestudź i wstaw do lodówki, aby masa stężała, ale była nadal plastyczna. Z masy formuj nieregularne czekoladki i obtocz je w wiórkach z białej i ciemnej czekolady. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation