Kuchnia

Amciu amciu

składniki (ok. 24 czekoladki):

150g mlecznej czekolady, utemperowanej
150ml mleka kokosowego
50g wiórków kokosowych
35g białej czekolady
1 łyżka likieru o smaku białej czekolady np. mozart (lub rumu kokosowego np. malibu)
wiórki zalewamy mlekiem i gotujemy aż masa wyraźnie zgęstnieje. dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. studzimy, następnie dodajemy likier. schładzamy.

za pomocą pędzelka mleczną czekoladą smarujemy dno i ścianki wgłębień silikonowej foremki. schładzamy w lodówce i czynność powtarzamy raz jeszcze.

zastygnięte skorupki czekoladek wypełniamy schłodzonym nadzieniem, zalewamy resztą czekolady i wkładamy do lodówki. gotowe można posmarować odrobiną rozpuszczonej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi.

buon appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation