Kuchnia

bułeczki

Cynamonowy ciasto-chleb do kawy

Składniki na ciasto:

- 2 i 3/4 szklanki mąki plus dwie łyżki w zapasie

- 1/4 szklanki cukru

- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży

- ok. 60g masła

- 1/3 szklanki mleka

- pół łyżeczki soli

- 1/4 szklanki wody

- 2 duże jajka w temp pokojowej

- łyżeczka ekstraktu z wanilii

W dużej misce mieszamy 2 szklanki mąki, cukier, drożdże i sól. Odstawiamy na bok.

W drugiej misce roztrzepujemy jajka, również odstawiamy.

W małym rondelku roztapiamy mleko i masło, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę i ekstrakt z wanilii. Studzimy miksturę około 2 minut.

Przelewamy mleko z masłem do suchych składników i mieszamy szpatułką. Dodajemy jajka i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe 3/4 szklanki mąki i mieszamy około 2 minut. Ciasto ma być klejące.

Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy folią oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Składniki na nadzienie:

- szklanka cukru

- 2 łyżeczki cynamonu

- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

- ok. 60g masła stopionego do momentu, aż robi się brązowe (ale nie przypalone!!)

W międzyczasie mieszamy razem cukier, cynamon i gałkę muszkatołową na nadzienie. Dodajemy stopione przybrązowione masło i odstawiamy.




Natłuszczamy i posypujemy mąką keksówkę (22cm x 12,5cm x 7,5cm) lub wykładamy ją papierem.




Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, dodajemy 2 łyżki mąki, ugniatamy i odstawiamy przykryte na 5 minut. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć około 30x50cm. Ciasto smarujemy przygotowanym masłem z cukrem i cynamonem. Następnie kroimy wzdłuż na sześć równych pasków, które układamy jeden na drugim i kroimy znów na sześć równych kawałków, tym razem w poprzek (proponuję zajrzeć do oryginalnego przepisu, żeby sobie to zwizualizować). Następnie wkładamy warstwy pionowo do foremki, trochę jak książki obok siebie.

Przykrywamy foremkę ściereczką i czekamy 30-45 minut aż ciasto znów podwoi wielkość.




Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach, aż będzie bardzo złote (musi się upiec w środku). Po upieczeniu niech ciasto 'odpocznie' około 20-30 minut. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.

http://goodcookingj.blogspot.se/2012/03/cynamonowy-ciasto-chleb-do-kawy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation