Kuchnia

bułeczki

PRECLE (Obwarzanki)

Składniki

Z tej porcji wychodzi około 12 dużych precli

Kubek = 250 ml

Ciasto:

1 1/2 kubka ciepłej wody
1 duża łyżka cukru
2 łyżeczki soli
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
4 1/4 kubka mąki
5 łyżek masła rozpuszczonego
10 kubków wody + 2/3 kubka sody oczyszczonej do gotowania precli
1 żółtko + 1 duża łyżka wody
Gruba sól i ziarna sezamowe do posypania precli
Olej
W misce od elektrycznego robota do wyrabiania ciasta połączyć wodę, cukier, sól i drożdże. Poczekać 5 minut aż drożdże zaczną fermentować. Dodać mąkę i rozpuszczone masło. Robotem na małych obrotach wyrobić ciasto przez 5 minut, następnie zwiększyć obroty na średnie i wyrabiać następne 5 minut aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do ścisnek miski. Wyjąć ciasto z miski, miskę posmarować lekko olejem, włożyć ponownie ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie zagotować wodę z sodą. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części formować rulonik o dlugości 50 cm, oba końce podnieść do góry tworząc literę U. Następnie oba końce przepleść (raz) i przycisnąć je do podstawy litery U. Precel zrobiony!!!. To samo zrobić z pozostalymi rulonikami.
Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a papier posmarować lekko olejem.
Do gotującej się wody z sodą wkładac po jednym preclu i gotować każdy 30 sekund. Wykladać je na przygotowaną blaszkę. Żółtko roztrzepać z wodą i posmarować każdy precel. Na wierzchu posypać grubą solą i sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st C około 12 minut.

Precle są super smaczne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation