Kuchnia

Biszkopty i torty

Duńskie ciasto

Składniki (na blachę 25 x 40) :
Biszkopt:

4 jajka
4 łyżki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto marchewkowe:

2-2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 ubite szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach = 4 duże marchewki
1 szklanka oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa:

¾ l śmietany 30%
3 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Pozostałe:

1 duży = ok. ½ kg słoik dżemu brzoskwiniowego
½ opakowania galaretki pomarańczowej
30 dag płatków migdałowych

Wykonanie:
Najlepiej upiec ciasta i uprażyć migdały dzień wcześniej. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni aż nabiorą złotawego koloru i staną się kruche.
Biszkopt: Białka ubić z odrobina soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier.
Kiedy będą dobrze ubite tzn. trzymają się naczynia mimo odwrócenia do góry dnem i lekkiego wstrząsania – dodawać po jednym żółtku miksując na najmniejszej obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i powoli wymieszać. Natychmiast przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok.. 30 min. aż wierzch się zrumieni a brzegi zaczną odstawać od boków blachy. Ostrym nożem odciąć brzegi, a biszkopt w formie „upuścić” z wysokości ok. 50 cm na stół – dzięki temu nie opadnie. Studzić w otwartym piekarniku.

Ciasto marchewkowe: 3 marchewki zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Jajka ubijać z cukrem tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodać olej, startą marchew, mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Piec w blaszce wyłożonej papierem do „suchego patyczka” ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu (najlepiej przez noc) przekroić na dwie części.

Następnego dnia ubić na sztywno śmietanę z cukrem, serkiem mascarpone i fixami. Połowę dżemu podgrzewać w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypać galaretkę i dokładnie mieszać dopóki się nie rozpuści.

Kolejność układania :
biszkopt (można nasączyć alkoholem z sokiem z pomarańczy)
połowa dżemu
migdały
ciasto marchewkowe
1/3 kremu
migdały
2/3 kremu
ciasto marchewkowe
dżem z galaretką – ostudzony, ale jeszcze nie tężejący
migdały

Ciasto przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation