Kuchnia

Kuchnia

Jogurtowiec z jagodami

Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):

600g jogurtu greckiego
300g jogurtu naturalnego
32g cukru waniliowego lub 16g cukru z prawdziwą wanilią
łyżka cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny (z czubkiem)
250g konfitury jagodowej
Na spód:

200g płatków kukurydzianych
łyżka miodu
80g masła
Wykonanie:

Masło rozpuścić, wymieszać z miodem. Wlać do lekko pokruszonych płatków i wymieszać dokładnie. Masą wyłożyć dno tortownicy (wyłożonej folią aluminiową) o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Oba jogurty zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas intensywnie miksując, wlewać małym strumieniem jeszcze ciapłą żelatynę. Na koniec wmieszać 2 łyżki konfitury jagodowej. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Na wierzch wyłożyć resztą konfitury, wyrównać. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation