Kuchnia

Na słono

Makaron z kurkami zapiekany

Składniki:
200g makaronu, mogą być kokardki, penne
200 g świeżych kurek
100 g szynki parmeńskiej (może też być inna)
2 łyżki kremowego twarożku
200 g kwaśnej śmietany
1 cebula
natka pietruszki
250 g startego parmezanu
sól, pieprz
oliwa

Makaron z kurkami zapiekany – sposób przygotowania:
Starannie umyj grzyby. Kilkakrotnie je przepłucz. Pokrój grzyby w mniejsze części. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie. Dodaj kurki, sól, pieprz i duś pod przykryciem ok. 5 minut.

Pokrój szynkę parmeńską. Dodaj ją do kurek. Dodaj też śmietanę i twarożek. Po kilku minutach dorzuć pietruszkę, całość wymieszaj.

Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Gotowy sos wymieszaj z makaronem. Przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na 20 min. Po tym czasie zdejmij folię, makaron z kurkami zapiekany posyp parmezanem i wstaw raz jeszcze do piekarnika na tym razem ok.10 minut (do czasu, aż ser się rozpuści).

Makaron z kurkami gotowy. Zapiekany ma tę zaletę, że jest cudownie ciągnący i kremowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation