Kuchnia

jedzenie

Gałuszki z szynką i serniki ziemniaczane

(dla 4 osób)

Składniki

5 ziemniaków
1/2 szklanki tartej bułki
1 łyżka masła
4 łyżki śmietany 12%
1 jajko
12 dag szynki
3 łyżki mąki
sól


Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i zgniatamy. Tartą bułkę podsmażamy na maśle, dodajemy śmietanę, rozkłócone jajko, siekaną szynkę, mąkę i sól. Wszystko starannie łączymy z masą ziemniaczaną. Z powstałego ciasta robimy wałeczek i kroimy go na równe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulki, układamy je w natłuszczonej brytfannie i pieczemy ok. 20 min w 180°C. Można podać z sosami śmietanowym lub mlecznym.


Serniki ziemniaczane

(dla 5-6 osób)

Składniki

5 ziemniaków
50 dag mielonego twarogu
1 szklanka mąki
1 jajko
sól
1 łyżka tłuszczu
1 szklanka śmietany lub sosu śmietanowego
Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do purée dodajemy, starannie mieszając, twaróg, mąkę i jajko. Doprawiamy solą. Porcje ciasta nabieramy łyżką i formujemy z nich placuszki, które obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ze śmietaną lub sosem śmietanowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation