Inne

kuchnia

Szaszłyki drobiowe z kolorowym kuskusem

Składniki
Kasza kuskus
300 g filetów z piersi kurczaka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty
oliwa z oliwek
200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler)
100 g mrożonego groszku
200-300 g kaszy kuskus Kupiec
sól i pieprz
patyczki do szaszłyków

Przygotowanie


Filety z piersi pokroić w kostkę (1x1 cm). W misce wymieszać miód, 0,5 łyżeczki kurkumy, łyżeczka papryki, czosnek, 3-4 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu. Mieszanką polać filety i dokładnie wymieszać, następnie nabić na patyczki od szaszłyków.

W garnku zagotować 1,5 litra wody. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i razem z groszkiem, pozostałą kurkumą, 2-3 szczyptami soli i szczyptą pieprzu dodać do gotującej się wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Otrzymanym bulionem zalać kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie na patelnie wylać 3-4 łyżki oliwy i tyle samo wody. Na patelni ułożyć szaszłyki, dusić pod przykryciem około15 minut.

Szaszłyki podawać z kuskusem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation