Kuchnia

czekolada, trufle

cytrynowe trufelki

Składniki:

125 g serka mascarpone,
1 cytryna,
szkl. mleka w proszku pełnotłustego,
350g dobrej białej czekolady.

Przygotowanie

Cytrynę sparzyć wrzątkiem, z połowy zetrzeć skórkę. 100 g czekolady stopić na parze z odrobiną zwykłego mleka. Przestudzić. Serek utrzeć z czekoladą i mlekiem w proszku na gładką masę. Powoli dolewać sok wyciśnięty z całej z cytryny. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Dokładnie utrzeć. Masę przełożyć do małej miseczki, szczelnie owinąć folią aluminiową i wstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie formować małe czekoladki, ułożyć na talerzyku, ponownie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Resztę czekolady stopić na parze i obtoczyć w niej czekoladki. Odstawić na pół godz do lodówki, aż czekoladki całkiem zastygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation