Kuchnia

Kiedyś to zjem

Makaron z kurczakiem i serem pleśniowym

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
250 g sera pleśniowego np dorblu
2 ząbki czosnku
100 g śmietany 18 %
2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej (opcjonalnie)
garść świeżego oregano do dekoracji
makaron tagliatelle (porcja dla 3 osób)

Przygotowanie:

1)Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę 1×1 cm. Mięso delikatnie solimy (ser pleśniowy jest dość słony), pieprzymy i nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 15 minut.

2)W tym czasie w osolonym wrzątku, z odrobiną oliwy z oliwek, gotujemy makaron-2 minuty krócej niż zalecane na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy szybko zimną wodą. Gotujemy także fasolkę szparagową-zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odsączamy.

2)Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka. Następnie dorzucamy ser pleśniowy (najlepiej rozkruszyć go dłońmi) i dusimy aż całkowicie się rozpuści. Na koniec dolewamy śmietanę, dodajemy fasolkę oraz makaron-dusimy jeszcze 3 minuty. Podajemy posypane świeżym oregano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation