Kuchnia

Jedzonko

rolada orzechowa
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
3 łyżki mleka
125g margaryny
Nadzienie:
200g orzechów laskowych mielonych
50g cukru
4 kropelki olejku migdałowego
4 łyżki wody
1 jajko
1 białko
Dodatkowo:
żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko (żółtko będzie potrzebne później) i wodę wymieszać mikserem.
Ciasto rozwałkować dość cienko (na grubość ok. 5mm) na prostokąt (u mnie 26x 32cm) najlepiej na papierze do pieczenia. (Ułatwi on zwinięcie rolady). Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.

Od dłuższego boku zwinąć w roladę (najłatwiej zwijać z papierem i papier odciągać do tyłu). Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę można naciąć nożem od góry (ale i tak raczej nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia).

Piec w nagrzanym piekarniku około 45min. w temperaturze 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation