Kuchnia

Jedzonko

bagietki jogurtowe
250ml jogurtu naturalnego (dałam 3,5%)
około 400g mąki pszennej
20g drożdży świeżych
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z 50ml ciepłej wody i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min. do wyrośnięcia.
Do dużej miski wlać jogurt, dodać sól, cukier i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Mąki dodać tyle, aby ciasto było gładkie, pulchne i ewentualnie leciutko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na pół i uformować dwie bagietki. (Można posmarować ręce olejem, aby ciasto się nie kleiło do rąk). Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można bagietki ponacinać nożem z góry. (Ja zrobiłam kratkę).Przykryć ściereczką i pozostawić na 10min.

Piec w nagrzanym piekarniku około 35min. w temperaturze 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation