Kuchnia

Przepisy

Kwiaty cukinii
Składniki

dla 3 osób

15 kwiatów cukinii

garść natki pietruszki (u mnie kędzierzawa)

szczypta nitek szafranu (ok 10, nie należy przesadzić z ilością)

2-3 łyżki oleju/ oliwy

1 większa marchewka

1 średnia czerwona cebula

1,5 szklanki bulionu warzywnego

1 łyżeczka mazeiny (skrobii kukurydzianej) lub mąki ziemniaczanej, można też użyć agar

2 szczypty soli

makaron /każdy wie, ile zje ;)/

opcjonalnie płatki drożdżowe do posypania

Wykonanie

Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam posiekaną cebulę, natkę i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Podgrzewam mieszając, aż zawartość zmięknie. Dodaję oczyszczone i pozbawione słupków kwiaty, dorzucam szafran i 2 szczypty soli, kiedy kwiaty zmiękną dolewam szklankę bulionu. Gotuję na małym ogniu ok 10 minut. Dolewam resztę bulionu zostawiając niewielką ilość do rozrobienia mąki. Po kilku minutach dodaję mazeinę rozmieszaną z resztą płynu i trzymam na ogniu jeszcze chwilę do zgęstnienia masy. Ugotowany makaron mieszam z sosem i posypuję płatkami. Gotowe, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation