Kuchnia

Przepisy

FASZEROWANE KWIATY CUKINII - SKŁADNIKI:


- 10 kwiatów cukinii
- kula sera mozzarella
- sok z cytryny
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki mąki pszennej
- czubata łyżka mąki kukurydzianej
- zimna woda
- olej rzepakowy








FASZEROWANE KWIATY CUKINII - PRZYGOTOWANIE


Do miseczki nalewamy zimną wodę i delikatnie płuczemy w niej kwiaty. Ostrożnie ze środków wycinamy słupki, a kwiaty odkładamy do wysuszenia.

Mozzarellę kroimy w bardzo drobną kostkę, skrapiamy ją sokiem z cytryny, dodajemy pieprz do smaku.

Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy zimą wodę, tak aby powstało ciasto konsystencji ciasta naleśnikowego (moje wyszło za rzadkie, przez co częściowo spłynęło z kwiatów). Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Mozzarellę bardzo ostrożnie wkładamy do wnętrza kwiatów cukinii - ręką bądź małą łyżeczką. Końce kwiatów zawijamy (skręcamy) jak cukierki. Na patelni podgrzewamy olej. Gdy jest już bardzo gorący wkładamy na patelnię obtoczone w cieście kwiaty cukinii. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor, co trwa dość krótko.

Gdy kwiaty są już usmażone zdejmujemy je z patelni i kładziemy na chwilę na papierowy ręcznik, aby odsiąkły. Podajemy zanim wystygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation