Kuchnia

Kulinaria

CHIPSY WARZYWNE z PIEKARNIKA

Uprzejmie informujemy Szanownych Państwa,
że potrzebujemy natychmiastowej "odtrutki" na świąteczne szaleństwo kuchenne.
Kapusty z grzybami, barszcze, kutie, pierogi, sałatki wielowarzywne atakują z każdej strony!
Zarządziłam chipsy. ;)
W jedynej jadalnej dla nas wersji oczywiście.
Domowe, piekarnikowe, pieczone, cieniuteńkie plasterki warzyw.
Znakomita przekąska dla lubiących czasem coś niezobowiązująco skubnąć. ;)
Zapraszam!



Składniki:
ziemniaki (ok 5-6 sztuk)
buraki (najlepiej podłużne, 2-3 sztuki)
sól
pieprz
ulubione zioła
(u nas majeranek, oregano, bazylia, werbena zielona, opcjonalnie papryka ostra)
olej (po 1-2 łyżki na 1 rodzaj warzyw)
*możesz również użyć marchwi




Wykonanie:
Warzywa umyj, obierz ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w milimetrowej grubości plasterki (grubość ma kluczowe znaczenie podczas pieczenia).
Następnie włóż każdą grupę warzyw do osobnego woreczka uprzednio wypełnionego odpowiednią ilością oleju i wybranymi przyprawami (u nas 3 szczypty soli i po wielkiej szczypcie każdej z przypraw). Zamknij szczelnie woreczek i porządnie wymiejszaj zawartość.
Teraz na papierze do pieczenia rozłóż plasterki warzyw tak by ni estykały się ze sobą i piecz w w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez ok. 8-10 minut (buraczki trochę dłużej). Bądź czujny bo chipsy łatwo spalić. Kiedy już wszystkie partie uprażysz, włóż je z powrotem do WYŁĄCZONEGO piekarnika by podeschły. Po wystygnięciu - gotowe. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation