Kuchnia

Różności

KOLOROWA KUCHNIA: Sałata lodowa z sosem jogurtowo-ziołowym

Składniki dla 4 osób:
sałata lodowa
długi ogórek szklarniowy
4 jajka ugotowane na twardo
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
Sos jogurtowo-ziołowy:
duży jogurt naturalny (ok. 400 g)
2 łyżki soku z cytryny
10 ml sosu worcestershire
szczypiorek
koperek
natka pietruszki
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:

Przygotowujemy sos:
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, sosem worcestershire, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekane świeże zioła (ilość według uznania). Mieszamy i odstawimy na parę minut do lodówki.
Sałatkę lodowa rwiemy na kawałki i układamy na talerzach.
Ogórka dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, kroimy w ukośne plasterki. Jajka kroimy w plasterki. Tuńczyka odsączamy.
Ogórki, tuńczyka oraz jajka układamy na sałacie lodowej i podajemy.
Każdy sam sobie polewa sałatkę, dowolną ilością sosu.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation