Kuchnia

Różności

„NIEBO W GĘBIE”… i to dosłownie…

Do przygotowania takiego deseru użyłam:
galaretki owocowej w kolorze niebieskim
0,5 l śmietanki 30%
2 łyżek cukru waniliowego



Galaretkę przygotowałam według przepisu na opakowaniu i odstawiłam. Czekałam i czekałam, aż zacznie tężeć. W międzyczasie ubiłam na sztywno śmietanę, dodając 2 łyżki cukru waniliowego. Kiedy galaretka w końcu zaczęła gęstnieć, mogłam zacząć tworzyć mój maleńki skrawek nieba. Najpierw wlałam ok 2cm galaretki do szklanki i odstawiłam na dolną półkę lodówki lub do zamrażalnika, by stężała. Gdy to się stało, ułożyłam łyżkę bitej śmietany tak, by dotykała tylko jednej strony ścianki szklanki, a resztę uzupełniłam galaretką, mniej więcej do połowy wysokości chmurki. Powtarzałam te czynności aż szklanka wypełniła się po brzegi błękitnym niebem i kłębiastymi obłokami. Deser odstawiłam do lodówki, by galaretka dobrze się zsiadła, a przed podaniem wyjęłam na kilka minut z lodówki – bita śmietana jest wtedy smaczniejsza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation