Kuchnia

przepisy

TORT BRZOSKWINIOWY:

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm:

Potrzebne nam będą dwa jasne blaty biszkoptowe i jeden ciemny, kakaowy.

Składniki:

Jasny biszkopt (na dwa blaty):

6 jajek, osobno białka i żółtka

300 gr cukru pudru

100 gr mąki pszennej

100 gr mąki ziemniaczanej



Ciemny biszkopt (jeden blat):

2 jajka, osobno żółtka i białka

100 gr cukru pudru

30 gr mąki pszennej

30 gr mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao



Nadzienie:

2 puszki brzoskwiń

1 galaretka brzoskwiniowa

800 ml śmietany kremówki

500 gr serka mascarpone

1 słoiczek (200 gr) niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki

2 x śmietan fix, ew. inny usztywniacz do bitej śmietany

2 łyżki cukru pudru



Do nasączenia blatów:

1 szklanka herbaty brzoskwiniowej (ew. zwykłej, czarnej)

syrop brzoskwiniowy (ten z puszki z brzoskwiniami)



Dodatkowo:

mielone migdały do obsypania boków tortu.



Wykonanie:

Biszkopt jasny:

Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę (ubijać co najmniej 10 minut). W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać białka z masą żółtkową za pomocą łyżki. Do powstałej masy dodawać powoli na przemian obie mąki, cały czas delikatnie mieszając, tak by nie uszkodzić piany (można mieszać mikserem na małych obotach). Powstałą masę wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę i piec w temperaturze 180 C przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt ciemny pieczemy dokładnie tak samo, jak jasny. Skracamy jedynie czas pieczenia do około 20 minut (do suchego patyczka).

Mus brzoskwiniowy:

Otwieramy pierwszą puszkę brzoskwiń i przecedzamy owoce, syrop zlewamy do miseczki.

Owoce dokładnie miksujemy blenderem. Rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową w ½ szklanki wrzątku, studzimy. Wystudzoną galaretkę łączymy z musem brzoskwiniowym i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Nasączenie:

Syrop brzoskwiniowy mieszamy ze szklanką zaparzonej herbaty, odstawiamy do wystudzenia.

Masa śmietankowa:

Ubijamy śmietanę kremówkę, dodając usztywniacz do śmietany. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone, dodając 2 łyżki cukru pudru (po dodaniu cukru najlepiej spróbować masę i ewentualnie dosłodzić do smaku. Ja wolę mniej słodkie).

Wyjmujemy brzoskwinie z drugiej puszki i drobno kroimy. Odkładamy do miseczki.

Układanie tortu:

Kładziemy na paterze pierwszy jasny biszkopt, nasączamy przygotowaną wcześniej mieszanką. Nakładamy tężejący mus brzoskwiniowy i wkładamy do lodówki czekając, aż masa całkowicie stężeje. Na gotowy mus kładziemy biszkopt ciemny, który również nasączamy. Na tym biszkopcie rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki (cały słoiczek). Następnie nakładamy warstwę śmietankowego kremu, na wierzchu układamy kawałeczki brzoskwiń. Przykrywamy drugim jasnym blatem, nasączamy. Cały tort już stoi :) Teraz zostało wykończenie zewnętrzne: Nakładamy na bszkopt cienką warstwę kremu, ukladamy brzoskwinie i ozdabiamy cały tort resztą kremu śmietankowego. Boki tortu obsypujemy mielonymi migdałami.

Tort wymaga kilkugodzinnego schłodzenia, najlepiej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation