Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

zapomniany deser

składniki

białka z 6 jajek
1/2 łyżeczki soli
250g + 2 łyżeczki drobnego cukru
1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
masło do wysmarowania formy
250ml gęstej tłustej śmietany
4 owoce marakui
175g jeżyn
175g truskawek, pociętych na ćwiartki

sposób przyrządzenia

rozgrzej piekarnik na 220 c.

w dużej misce ubij białka z solą na dość sztywną pianę. stopniowo dodawaj 250g cukru, winian potasu i ekstrakt waniliowy, stale ubijając na dużych obrotach , aż piana z białek zrobi się sztywna i błyszcząca.

natłuść dużą blachę i rozprowadź na niej bezową pianę, wyrównaj powierzchnię.

wstaw blachę do piekarnika, natychmiast go wyłącz i zostaw na noc, nie otwieraj drzwiczek−niech cię nie korci żeby zajrzeć do środka !

gotową bezę zsuń na duży półmisek.

przed samym podaniem, ubij śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale nie sztywna i rozprowadź na powierzchni bezy.

przekrój owoce marakui na połówki i rozłóż łyżeczką miąższ na bitą śmietanę. równomiernie rozsyp jeżyny na całej powierzchni. wynieszaj truskawki z pozostałymi 2 łyżeczkami cukru i nałóż na bitą śmietanę z jeżynami. pokrój deser na porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation