Kuchnia

Pyszności

Znalezione na http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/2013/05/torcik-truskawkowo-mietowy.html
Składniki:
•200 g ciasteczek pełnoziarnistych (np Digestive),
•100 g masła,
•400 g śmietany kremówki,
•400 g kefiru,
•cukier puder do smaku,
•krople miętowe - kilka kropel,
•truskawki 500g,
•mleko 1/2 szklanki,
•woda 3-4 łyżki,
•zielony barwnik spożywczy,
•cukier do smaku
•żelatyna 5g,
•listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:

Ciasteczka kruszymy na pył. W tym czasie rozpuszczamy masło. Masło łączymy z ciastkami, dokładnie mieszamy i wykładamy całą masę na dno tortownicy (użyłam o średnicy 18 cm).
Kilka większych truskawek kroimy na pół i układamy wokół pierścienia tortownicy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Kolejno dodajemy kefir, krople miętowe (kilka kropli) i odrobinę barwnika, mieszamy.
Żelatynę (20g) rozpuszczamy w mleku i łączymy z masą. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilkę do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, będzie w miarę gęsta, wlewamy ją do tortownicy. Masa powinna być gęsta, a by truskawki nie zatopiły się w niej. Całość odstawiamy do stężenia.
Kilka truskawek odkładamy do dekoracji, a pozostałe miksujemy na mus, dodajemy cukier. Żelatynę (5g) rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Łączymy z truskawkami. Masę truskawkową wylewamy na wierzch i całość odstawiamy do stężenia, Należy dobrze posłodzić obie masy. Życzę smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation