TARTA SEROWA
składniki:
1 podpieczony spód do tarty (przepis)
składniki:
240 g mąki
160 g masła
1 żółtko
łyżeczka cukru pudru
2 łyżki śmietany 22%
szczypta soli
wykonanie:
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Rozwałkuj ciasto na placek nieco większy od formy do pieczenia. Wyklej nim formę, dociskając boki i spód. Rozłóż na cieście papier do pieczenia (albo folię aluminiową) dociskając do ciasta. Wsyp na całą powierzchnię kamyczki. Wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciasto będzie słomkowe.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Jeśli nałożysz farsz na zimny spód, ciasto nie namięknie podczas pieczenia. Oczywiście można to przygotować dzień wcześniej.
3-4 łyżki śmietany 22% (czyli to, co zostanie z małego opakowania po użyciu 2 łyżek do ciasta)
3/4 szklanki mleka
3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
50 g startego gruyère (cheddar, gouda)
sery do nadzienia
Przepisy podają różne serowe kompozycje - ma być różnorodnie. Na ogół biorę: mimolette (pięknie pomarańczowy), brie lub camembert, lazur (lub inny z niebieską pleśnią), ementaler. Nie podam wagowych ilości - kupuję po kawałku każdego sera (albo robię przegląd lodówki), kroję i wrzucam na wypieczony spód do tarty, zostawiając miejsce na masę jajeczno-śmietanową.
wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Pokrój sery na różnej wielkości kawałki. Rozrzuć je w miarę równo na spodzie.
Wbij do miski jajka, dodaj mleko i śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gałką. Roztrzep rózgową trzepaczką na jednolitą masę. Dodaj starty ser i wymieszaj.
Zalej tartę z serami masą jajeczno-śmietanową tartę i wstaw do piekarnika na około pół godziny. Wierzch musi się lekko zarumienić, a środek ściąć.
Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i przed podaniem odstaw na 10 minut.
UWAGA do wypieczenia spodu do tarty przydadzą się umyte i wyprażone kamyczki, albo sucha fasola. Dzięki nim boki nie spłyną.
Można kupić kulki ceramiczne do wypieków
http://szefkuchni.pl/kuleczki-obciazajace-ciasto-500g-sloik-p-543.html
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