Kuchnia

Tarty

TARTA SEROWA
składniki:

1 podpieczony spód do tarty (przepis)
składniki:

240 g mąki
160 g masła
1 żółtko
łyżeczka cukru pudru
2 łyżki śmietany 22%
szczypta soli

wykonanie:

Z podanych składników zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Rozwałkuj ciasto na placek nieco większy od formy do pieczenia. Wyklej nim formę, dociskając boki i spód. Rozłóż na cieście papier do pieczenia (albo folię aluminiową) dociskając do ciasta. Wsyp na całą powierzchnię kamyczki. Wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciasto będzie słomkowe.

Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Jeśli nałożysz farsz na zimny spód, ciasto nie namięknie podczas pieczenia. Oczywiście można to przygotować dzień wcześniej.
3-4 łyżki śmietany 22% (czyli to, co zostanie z małego opakowania po użyciu 2 łyżek do ciasta)
3/4 szklanki mleka
3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
50 g startego gruyère (cheddar, gouda)
sery do nadzienia
Przepisy podają różne serowe kompozycje - ma być różnorodnie. Na ogół biorę: mimolette (pięknie pomarańczowy), brie lub camembert, lazur (lub inny z niebieską pleśnią), ementaler. Nie podam wagowych ilości - kupuję po kawałku każdego sera (albo robię przegląd lodówki), kroję i wrzucam na wypieczony spód do tarty, zostawiając miejsce na masę jajeczno-śmietanową.

wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Pokrój sery na różnej wielkości kawałki. Rozrzuć je w miarę równo na spodzie.
Wbij do miski jajka, dodaj mleko i śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gałką. Roztrzep rózgową trzepaczką na jednolitą masę. Dodaj starty ser i wymieszaj.

Zalej tartę z serami masą jajeczno-śmietanową tartę i wstaw do piekarnika na około pół godziny. Wierzch musi się lekko zarumienić, a środek ściąć.

Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i przed podaniem odstaw na 10 minut.

UWAGA do wypieczenia spodu do tarty przydadzą się umyte i wyprażone kamyczki, albo sucha fasola. Dzięki nim boki nie spłyną.
Można kupić kulki ceramiczne do wypieków
http://szefkuchni.pl/kuleczki-obciazajace-ciasto-500g-sloik-p-543.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation