Kuchnia

Tarty

Tarta z białym serem i rabarbarem

Na ciasto:
250 g mąki
125 g margaryny
2 żółtka
1 łyżka śmietany
szczypta soli
0,5 opakowania cukru waniliowego
Na wyłożenie:
0,5 kg białego sera
0,5 kg rabarbaru
1,5 opakowania cukru waniliowego
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
brązowy cukier do posypania

Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Jeśli nie mamy rabarbaru świeżego możemy użyć mrożony. Po rozmrożeniu należy pozbyć się nadmiaru wody i obsypać rabarbar mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni.
Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie biały ser, rabarbar i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation