Kuchnia

Przekąski, przystawki

Ziołowo – czosnkowe ślimaczki drożdżowe z mąki pszennej i żytniej |


Składniki na ciasto (22 sztuki):
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (Typ 720)
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
3 łyżki oliwy z oliwek
mały pęczek świeżej natki pietruszki
10-12 listków świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
2 łyżki wody do posmarowania ślimaczków

Inspiracja.

Wykonanie ciasta:
W miseczce przygotowujemy zaczyn, kruszymy drożdże wsypujemy łyżeczkę cukru dodajemy 60 ml letniej wody i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy obie mąki, sól, dodajemy podrośnięty zaczyn drożdżowy oraz pozostałą część letniej wody (240 ml) i wyrabiamy ciasto. W pierwszej fazie wszystkie składniki mieszałam dużą, drewnianą łyżką. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiałam ręcznie przez 5 min. do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Ciasto formujemy w kulę, smarujemy oliwą, wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny. Miskę nakrywamy ręcznikiem kuchennym.

Wykonanie nadzienia:
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Natkę pietruszki, listki bazylii, czosnek, sól, pieprz, ostrą paprykę rozcieramy w moździerzu lub szatkujemy na drobno nożem. Dodajemy oliwę i odstawiamy.

Wykonanie drożdżowych ślimaczków:
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na lekko oprószony mąką blat. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąty o grubości około 0,5 cm. Brzeg ciasta smarujemy odrobiną wody aby podczas zawijania dobrze się skleiło. Ciasto smarujemy ziołowym nadzieniem, zwijamy po krótszym boku i kroimy na 1 cm plasterki. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 3 cm. Ponownie odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Drożdżowe ślimaczki pieczemy przez 20 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation