Kuchnia

na słodko

Drożdżówki serowo-kokosowe

Ciasto

Składniki( na 8 drożdżówek):

350g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej( można zastąpić białą pszenną)
30g świeżych drożdży
190- 200ml letniego mleka
1/4 szklanki białego cukru
1/4 jasnego cukru muscovado( może być również brązowy lub biały)
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego( albo rozpuszczonego masła lub oleju)
pół łyżeczki soli

dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżeczki białego cukru i dokładnie wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W dużej misce wymieszać obie mąki, sól oraz cukier biały i muscovado. Następnie wlać drożdże, wbić jajko i dodać olej. Całość wymieszać łyżką a następnie energicznie wyrabiać ręką- ja wyrabiałam około 10-13 minut( można oczywiście użyć robota kuchennego z hakiem). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, ale nie powinno kleić się do rąk. Jeśli będzie za suche, można dodać odrobinę więcej mleka. Z gotowego ciasta uformować kulę, posmarować ją olejem i przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski. Odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie

Składniki:

150g serka typu Philadelphia
150g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
8-9 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko

dodatkowo: 100-120g malin( można dodać więcej lub wykorzystać inne owoce)

Wykonanie:

Wszystkie składniki( poza malinami) krótko zmiksować na jednolitą masę.

Dużą, gładką blachę nasmarować odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1800C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 2cm i wycinać koła o średnicy około 10cm. Na środku każdego kółka mocno odcisnąć dno mniejszej szklanki. Przełożyć na przygotowaną blaszkę. Powstałe zagłębienie wypełnić łyżką nadzienia a na górze ułożyć kilka sztuk malin. Ciasto posmarować poztrzepanym jajkiem. Piec około 15- 20 minut, aż drożdżówki nabiorą złotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation