Kuchnia

Chleb, bułeczki, drożdżówki

Rogaliki drożdżowe

Składniki:
(ok. 50 małych rogalików)

50 g drożdży
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
100 g masła
3 żółtka + 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
400 g Nutelli
+
cukier puder (opcjonalnie)

Wykonanie:
Do szklanki pokruszyć drożdże, zasypać 3 łyżeczkami cukru, zamieszać i odstawić do rozpuszczenia.

Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, wlać letnie mleko, roztopione i przestudzone masło, żółtka oraz rozpuszczone drożdże.
Składniki połączyć drewnianą łyżką lub jak kto woli za pomocą robota.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Uwielbiam ten etap wyrabiania ciasta drożdżowego, zawsze robię to ręcznie na blacie kuchennym.
Ciasto z początku niesforne, klejące się do wszystkiego z czasem nabiera pokory i pozwala kształtować się zgodnie z rytmem moich dłoni.

Idealnie wyrobione ciasto włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oliwy.
Nakryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Wyrośnięte drożdżowe wyłożyć na blat, odrywać porcje.
Wałkować na okręgi o grubości ok 3-5 mm.
W razie potrzeby podsypać niewielką ilością maki.

Ostrym nożem kroić ciasto na 8 trójkątów (jak pizzę).
Na środek nakładać Nutellę, zwijać szerszym, zewnętrznym brzegiem do środka, docisnąć.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na ok 15 minut aż lekko się napuszą.
Posmarować roztrzepanym jajkiem, w razie potrzeby docisnąć „łączenia”.

Piec w temperaturze 180 stopni ok 10-15 minut.
Czas pieczenia zależy od ich wielkości.

Posypujemy niewielką ilością cukru pudru.
Rogaliki najpyszniejsze są jeszcze ciepłe.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation