Kuchnia

Ciasta i Desery

Mocno czekoladowe ciastka z chrupiącymi orzechami i żurawiną.

Żurawinę można zastąpić rodzynkami, a gorzką czekoladę mleczną. Ale gorąco polecam to zestawienie, dla mnie jest idealne. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, dopiero po ostygnięciu twardnieją. Dlatego nie należy wydłużać czasu pieczenia.

Składniki:
masło, 55 gram
kakao, 1/3 szklanki
soda oczyszczona, 1/4 łyżeczki
cukier, 3/4 szklanki
aromat wanliliowy, 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny, 1/3 szklanki
mąka pszenna, 1 szklanka
czekolada gorzka, 50 gram
żurawina suszona, 3 łyżki
orzechy włoskie, 3 łyżk

Przygotowanie:
Masło rozpuścić. Wymieszać z kakao. Dodać sodę, cukier, aromat i jogurt. Zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę i miksować.
Czekoladę, żurawinę i orzechy posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10-12 minut. Z podanych składników wyszło ok. 25 ciastek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation