Kuchnia

Nasze Polskie

Krówki Mleczne Bez Cukru i Tłuszczu - Dukan

Krówki są bardziej miękkie, ale kruche. Aby były ciągnące lub inne potrzebny byłby cukier do karmelizowania i masło
Są tanie, bo nie wymagają drogich, czy niedostępnych produktów.
Z 1 litra mleka wychodzi 200-250g masy Oczywiście zależne jest to od prawdziwości mleka, czy nie jest rozcieńczane wodą.
Na pierwszy raz proponuję 1 litr, później można szaleć z większą ilością
1-2 litry mleka (użyłam 3,2%, ale najlepiej świeże od krówki)
2 łyżki słodziku w proszku (jeśli robimy z 1,5 lub 2 litrów to 3 łyżki)
kilka kropel aromatu karmelowego (klik)
Mleko wlać do nieprzywierającego, szerokiego i płaskiego naczynia typu patelnia lub rondel? (mam ciężką patelnię pokrytą jakby emalią).
Zagotować na dużym gazie.
Zmniejszyć na tyle, by nie kipiało (nie unosiło się), ale bąbelkowało.
Odparowywać ok. 1 godziny mieszając czasami.
Pod koniec (średnio ostatnie 20 minut) mieszać ciągle, bo zacznie gęstnieć i może przywierać.
Mleko zmniejszy objętość kilkukrotnie.
Gdy będzie już bardzo gęste jak budyń (prawie nie spłynie z łopatki) dodać słodzik oraz aromat.
Mieszać, aż się zagęści i nie będzie już dalej odparowywać (2-3 minuty).
Przełożyć masę na talerzyk.
ABSOLUTNIE NIE JEŚĆ GORĄCEGO ANI CIEPŁEGO
Odstawić do ostygnięcia.
Gdy ostygnie utrzeć na gładko łyżką w miseczce lub dużym kubku.
Włożyć do lodówki na noc.
Rano można formować krówki. Masa powinna być zastygnięta, czyli twardawa, ale plastyczna.
*W konsystencji podczas jedzenia powinno się dobrze czuć konsystencję cukru w krówce, ale będzie bardziej miękka
Gdyby masa się lepiła, lekko zwilżyć ręce. Ale dobrze zrobiona nie będzie się lepić Najlepiej smakują na 2-3 lub 4 dzień, gdy ładnie zastygną i odparują
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation