Kuchnia

muffiny

MUFFINKI Z BIAŁYM SEREM

Składniki na około 12 sztuk:
2,5 szklanki mąki pszennej
od 1/2 do 3/4 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g masła, rozpuszczonego
1 szklanka mleka (lub jogurtu/kefiru/maślanki)*
2 jajka

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, jajka.
Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i z grubsza, tylko do połączenia się składników.
Ponadto:
Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym.
Foremki do muffinek wysmarować masłem, wysypać bułka tartą. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Wykładać do 3/4 wysokości foremki.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C.
* jeśli jogurt jest gęsty,można jego dodać jeszcze 1/4 szklanki więcej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation