Kuchnia

Kulinaria - obiadowo

Curry z tuńczyka w mleczku kokosowym

Makłowicz w podróży Przepis podchodzi z odcinka 81 – „Skarby Kerali”
500 g filetów z tuńczyka lub miecznika
2 łyżki oleju kokosowego
kawałek kory cynamonu
3-4 goździki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka nasion kolendry w proszku
2 pomidory
2 zielone papryczki chili
kilkanaście listków curry
500 ml mleczka kokosowego
łyżeczka pasty tamaryndowej
sól

W rondlu lub woku rozgrzać olej kokosowy i dodać połamany cynamon i goździki, smażyć kilkanaście sekund. Dołożyć pokrojoną w łódki cebulę i dusić, aż nabierze lekko złotego koloru. W moździerzu rozgnieść imbir z czosnkiem na pastę, podlewając odrobiną wody, dodać do naczynia, smażyć, aż woda odparuje. Wsypać chili, kurkumę i kolendrę, wymieszać, dołożyć pokrojone w ósemki pomidory i nacięte wzdłuż, pozbawione pestek zielone chili, podlać nieco wodą i dusić razem kilka minut, dodając liście curry. Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, wlać mleczko kokosowe, dodać pokrojoną w kostkę rybę, dołożyć pastę tamaryndową i dusić razem ok. 5 min., soląc do smaku. Podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation