Kuchnia

kulinaria

Sernik kremowy z bitą śmietaną i sosem karmelowym

Składniki na sernik:
1 kg sera wiaderkowego na serniki
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub smakowego budyniu śmietankowego lub waniliowego
530g mleka skondensowanego słodzonego (1 duża puszka)
3 białka
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki ekstraktu waniliowego lub rumu


wykończenie:
200g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru


Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia wywijając papier poza obręcz.
Wszystkie składniki na sernik bardzo dokładnie zmiksować i wylać do tortownicy. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 min.
Po tym czasie wyjąć sernik i delikatnie rozprowadzić na wierzchu wymieszaną kwaśną śmietanę z cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze kolejne 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić. Z ostudzonego zdjąć obręcz tortownicy i wstawić do lodówki na całą noc.


ponadto:
500ml śmietany 36%
szczypta soli
ok 2 łyżki cukru pudru

składniki na sos
10 krówek
2-3 łyżki śmietany kremówki

Ze śmietany odlać do rondelka lub na małą patelnię 2-3 łyżki. Resztę śmietany ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i nadal ubijać (ma być lekko słodka ale z delikatnie wyczuwalnym smakiem soli).

Krówki rozpuścić na patelni razem ze śmietaną. Chwilkę podgrzewać do uzyskania gładkiego sosu. Wystudzić. (Jeśli po wystudzeniu będzie zbyt sztywny dodać kilka kropli mleka i wymieszać już "na zimno" do uzyskania gładkiego sosu)


Na wystudzony sernik kładziemy śmietanę, a całość polewamy sosem karmelowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation