Kuchnia

Kulinaria

Precle z makiem | retro fusion

Przepis*:
500 g mąki pszennej
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
maślanka, kefir lub jogurt
2 jajka
1 opakowanie suchych lub 30 g świeżych drożdży rozpuszczonych w odrobinie ciepłego mleka
Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, jajka i kefir w takiej ilości aby ciasto pozostało gęste. wszystko dokładnie wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 - 2,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie formować z niego wałeczki o długości około 25 - 35 cm., z których następnie lepić precle. Ulepione precle przykryć ściereczką na około 30 minut, aby wyrosły.
Do szerokiego rondla nalać wodę do połowy wysokości i dosypać do wody 2-3 łyżki sody oczyszczonej. Doprowadzić wodę do wrzenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230 - 250ºC.
Precle wrzucać do gotującej się wody i gotować (nie obracając ich w wodzie) każdego precla 30 sekund. Przekładać na blachę do pieczenia. Posmarować każdego precelka rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem i solą. Piec w rozgrzanym piekarniku 11 - 13 minut, do momentu aż będą bardzo mocno zarumienione i błyszczące. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation