Kuchnia

jedzenie

Sałatka z indykiem, gruszkami i ogórkiem - Telewizja Polska S.A.

Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonej w paseczki piersi z indyka
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
1 łyżeczka miodu
1 duża łyżka Przyprawy do indyka Prymat

½ główki sałaty lodowej
1 obrana, pokrojona w plastry dojrzała gruszka
2 łyżeczki soku z cytryny do skropienia gruszki
1 obrany, pokrojony w plasterki świeży ogórek
12 pomidorów koktajlowych
6 pokrojonych w plastry rzodkiewek
1 mała pokrojona w piórka czerwona cebula
2 kromki wieloziarnistego pieczywa tostowego
1 pęczek szczypiorku
Do smaku: Sól ziołowa, Pieprz czarny w młynku Prymat

Sos czosnkowy:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 opakowanie Party Dipu czosnkowego Prymat
1 łyżka posiekanego szczypiorku


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, natrzeć nią indyka i odstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy będzie efekt smakowy grillowanego indyka).
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 15 minut.
Sałatę lodową porwać na kawałki, przełożyć do misy, dodać przekrojone na pół pomidory, ogórka, rzodkiewki, gruszkę, cebulę i kiełki. Wlać sos i dokładnie wymieszać.
Zamarynowane mięso usmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotować grzanki: pieczywo tostowe pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.
Gotową sałatkę przełożyć do miseczek, ułożyć na niej mięso, posypać posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation